Green Tech Innováció Zrt.

A kedvezményezett neve: GREEN TECH INNOVÁCIÓ Zártkörűen Működő Részvénytársaság
A projekt címe: Élelmiszeripari intelligens minőségbiztosítási rendszer
A szerződött támogatás összege: 224 048 780 Ft
A támogatás mértéke: 50%
A projekt tényleges befejezési dátuma: 2022.05.31
A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00479

VISSZATÉRÍTENDŐ HITEL ÖSSZEGE: 179.032.652 Ft
HITELSZERZŐDÉS SZÁMA: H-EKFK1/062217/2019/349671/005


A projekt tartalmának bemutatása:

A projektben kutatási és fejlesztési folyamatokat kívánunk megvalósítani. A magyarországi élelmiszeripar egyik legfőbb és leghangsúlyosabb iparága a húsipar. Az innovatív technológiák integrálása az iparág több területére megoldást jelenthet a fennálló problémákra, ezáltal az húsipar újra növekedésnek indulhat. Vásárlói szempontokat figyelembe véve nagyon fontos az állandóan fenntartható kiváló minőség biztosítás.

Fejlesztésünk célja egy olyan okos eszköz létrehozása, amely már az érlelő kamrákban képes az egyes termékek bizonyos adatainak folyamatos monitorozására. Az eszköznek képesnek kell lennie a húskészítmények PH értékének állandó felügyeletére, a termék súlyának folyamatos változásának követésére, hiszen az egyes érlelési és szárítási folyamatok során a termékek súlyukból képesek jelentős mértékben veszíteni.

A fejlesztés során kialakításra kerül egy fizikai adatgyűjtő egység prototípus. Az egység fő feladata az érlelőkamrában tárolt hústermék aktuális PH értékének kiolvasása, valamint további olyan adatok kigyűjtése, amelyek alapján a monitorozási folyamatban az aktuális termék minősége ellenőrizhető, valamint minőségbiztosítási szempontból releváns adatok nyerhetők ki. Az adatgyűjtő szenzorok kialakításához az RFID technológia nyújthat hatékony megoldást. Az RFID, másnéven rádiófrekvenciás azonosítás, egy olyan automatizált azonosítási technológia, amelyben RFID címkék és eszközök segítségével történik a kívánt adatok tárolása és azonosítása. A technológia nagy előnye, hogy az RFID címke egy relatív kis méretű eszköz, amelyet könnyen felhelyezhetünk a kívánt tárgyra, felületre. Az RFID címkéket több csoportba tudjuk sorolni. A felhasználási területhez leginkább illeszkedő bélyeg (címke) kiválasztása fontos, mert a termékeken úgy kell stabilan elhelyezni, hogy a későbbiekben igény szerint eltávolíthatók legyenek és ne jelentsenek veszélyt a felhasználók szempontjából.

Az RFID technológia lehetőséget nyújt egy termék, jelen esetben egy húskészítmény életútjának teljes lekövetésére.  A tracking funkció vizualizálja egy adott termék útját az üzembe való beérkezéstől az elszállításig. A tag felhelyezésre kerül a feldolgozás kezdetekor a termékre.  Az RFID minden folyamatban történő változást rögzíteni tud és azt azonnal továbbítja a felhő alapú felhasználó rendszernek, így teljes képet kaphat a felhasználó a feldolgozás menetéről. Az ilyen szintű monitorozás lehetővé teszi a vásárlók részletes tájékoztatását is a feldolgozást követően és ezen módszerek összessége által vallási megfeleltetés végezhető. Ez által a vállalat akár vásárlói körét is bővítheti, mert a vallási megfeleltetés feltüntetése új vásárlókört nyithat meg. A tag-ek felhelyezése biztonsági szempontból is indokolt lehet a termékeknél. Az üzemen belüli lopások elkerülése végett, a tag biztonsági szerepet is betölt.

A prototípus fő komponensei:

-        Fizikai adatgyűjtő egység, amely képes az előre specifikált adatigényt kielégíteni és továbbítani a feldolgozó rendszer felé

-        Fizikai mérőállomás a súlyváltozások megállapításához

-        Adatfeldolgozó modul, amely a begyűjtött adatokat rendszerezi és továbbítja a monitorozó rendszer felé

9700 Szombathely, József Attila utca 5/d • +36 94 514-555 • info@g-t.hu